Menu Close

DODIKOV SAVJETNIK OČAJAN: “Ignorisati 1. mart koji je rezultat revizije istorije…”

Danas se vidi zapravo bosanske unitarne opcije, na silu odvojeni od svoje nacionalne matice, kazao je Kalinić.

Dragan Kalinić, bivši SDS-ovac i bivši predsjednik Narodne skupštine, a danas savjetnik Milorada Dodika, izjavio je da je “danas, 32 godine od početka rata, više nego jasno da će BiH i dalje biti nemoguća država ukoliko se ne bude poštovala sloboda i ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, kao i ustavno uređenje zasnovano na izvornim dejtonskim principima”.

On je u izjavi Srni kazao da bi “1. mart, kao nekakav praznik BiH, trebalo apsolutno ignorisati i ne prihvatati reviziju historije koja se putem njega pokušava sprovesti”.

Paradoksalno, ali istinito – dok god probosanske unitarističke snage budu veličale 1. mart BiH će se zaista svaki put, i to sve više i više pokazivati kao loše mjesto za srpski narod. Neka samo tako nastave, poručio je Kalinić.

-1. mart, koji se slavi kao Dan nezavisnosti BiH, predstavlja istorijski falsifikat jer prikriva dvije važne činjenice. Prva je da se ovaj datum vezuje za referendum o nezavisnosti BiH na koji su pozvale muslimanske i hrvatske političke stranke strastveno uvezane u partijske zastave, a koji su Srbi predvođeni SDS-om sa razlogom bojkotovali, kazao je on.

-Na referendumu je glasalo 63,7 odsto stanovništva i oni su u visokom procentu podržali odluku o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od Јugoslavije. Međutim, tadašnji zakon je propisivao da su rezultati referenduma validni tek ukoliko na glasanje izađe više od 66 odsto stanovništva, a to se nije desilo. Politički predstavnici Srba su osporili konačan rezultat referenduma, a Skupština ga nikada nije verifikovala, kazao je on.

-Odluka o nezavisnosti je bila ništavna sa tadašnjeg zakonskog stanovišta. To svi znaju, ali se prave ludi, uključujući i /Roberta/ Badintera, nekadašnjeg međunarodnog izvršitelja raspada Јugoslavije, kazao je Kalinić.

-Druga važna činjenica kojom se falsifikuje istorija, odnosi se na tvrdnju da su tobožnji građani BiH izglasali njenu nezavisnost. Zapravo radilo se o tome da su u tadašnjoj BiH /nazivanoj “Јugoslavija u malom”/ dva naroda predvođeni svojim nacionalnim elitama i na nagovor zapadnih moćnika, protivnika opstanka postitovske Јugoslavije glasali suprotno volji Srba.

A srpski narod u BiH se još krajem 1991. godine na plebiscitu masovno izjasnio za ostanak, makar i u krnjoj Јugoslaviji. Srbi u BiH su tako u ime takozvane građanske, a danas se vidi zapravo bosanske unitarne opcije, na silu odvojeni od svoje nacionalne matice, kazao je Kalinić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *